LA RENAIXENÇA
Els dos grans objectius de la Renaixença són: la dignificació del idioma i l'edificació d'una literatura nacional, és a dir, la recuperació de la llengua catalana (promovent l'activitat literària), impulsar una literatura pròpia desvinculant-se dels models literaris castellans i, rescatar de l'oblit la gran tradició cultural de la nació. A més, es pretenia crear institucions i organitzacions per difondre el moviment.
ELS JOCS FLORALS
Amb el propòsit de prestigiar la llengua catalana i la seva literatura davant la societat, estimular l'aparició d'escriptors nous, recuperar una nova institució i, disposar d'una plataforma editorial des de la qual poder difondre les obres guanyadores i l'esperit de la Renaixença, l'any 1859 es va instaurar el certamen literari dels Jocs Florals .
En aquesta festa anual, es ressuscitar la divisa medieval Patria, Fides, Amor, és a dir, la pàtria, la fe i l'amor, per establir els temes a propòsit dels qual calia escriure per concursar en un dels tres premis ordinaris: l'englantina d'or, al millor poema patriòtic: la viola d'or i argent, pel millor poema religiós, i la flor natural, al millor poema amorós. Si un poeta obtenia tres vegades un premi ordinari, era proclamat Mestre en Gai Saber. Més tard, també es convocaren premis extraordinaris per a peces teatrals, contes, novel·les... amb el propòsit de que s'acabés escrivint tots els gèneres literaris en català.
ELS CORS CLAVÉ
Altra organització que es va fundar amb la intenció d'elevar la cultura dels obrers catalans mitjançant la música i el cant fou Els Cors Clavé. Aquesta organització es fundà el 1850 per Josep Anselm Clavé sota el lema Progrés, Amor i Virtut i, la primera societat que fundà aquest fou "La Fraternitat", derivada de la societat filharmònica "L'Aurora" (1845).
L'any 1860 Clavé va organitzar també el primer Festival Euterpe i, la primera entitat de caràcter federatiu "Societat Euterpense".
L'any 1887 els Cors es van separar (l'Associació dels Cors de Clavé de l'Associació Euterpense) i, fins l'any 1952 no es van tornar a unir.
Una de les innovacions que podem veure en la seva reconstrucció, pot ser la introducció de veus femenines (tot i que les veus masculines continuaven sent més importants).
Fonts d'informació:
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0020081.xml
Fonts d'informació:
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0020081.xml