domingo, 18 de diciembre de 2016

CIUTAT DE FERRO

A l'entrada anterior vam veure que una de les indústries que més es va desenvolupar durant l'etapa que estem estudiant va ser la siderúrgia. Tenint en compte que aquesta indústria va suposar una font de riquesa molt gran durant el segle XX a Espanya, he decidit profunditzar una mica més en aquest tema.

Un fet important a aquest segle va ser l'obertura d'una fàbrica per part de Ramon de la Sota i Eduardo Aznar a la costa de Sagunto, al País Basc.


Les accions que aquesta companyia va portar a terme en aquesta zona (abans deshabitada) van ser: l'explotació de les mines, i per tant, l'exportació del mineral a Anglaterra i Irlanda i la importació del carbó; la creació al 1900 d'una companyia minera "Sierra Minera"; la construcció de la línia fèrria per transportar el mineral i, l'embarcador on es compactava el mineral abans de donar sortida marítima.

En molt poc temps aquesta empresa va créixer notòriament i el nombre tan elevat de demanda laboral va provocar el moviment migratori del camp a les fàbriques i per conseqüent, la creació de hospitals, esglésies, escoles, barris pels treballadors, mercats, llocs d'oci... convertint així aquesta zona deshabitada en una zona urbana, un nucli social.

Sagunto ja poblada
En total van haver-hi 6000 persones empleades.

En definitiva, aquesta factoria va suposar un element molt importat a la història de la indústria i la humanitat. Tan gran que aspirava a competir amb les empreses siderúrgiques més grans del món.

Elements patrimonials:

Gràcies a la creació dels següents edificis (ara elements patrimonials), es pot fer un recorregut pel que va ser l'època industrial: l'Alt forn número 2, el magatzem de recanvis, la nau de tallers generals, la Gerències (Ciutat de Jardí, les oficines de les fàbriques i el casí, abans casa de Ramon de la Sota), l'església neo-barroca "Nuestra Señora de Vegoña", el convent de María Inmaculada i l'escola "Nuestra Señora de Vegoña"

La Gerències

Fonts d'informació: https://www.youtube.com/watch?v=qlCSQzEuUio

No hay comentarios:

Publicar un comentario