Durant la Segona República es van portar a terme programes de reformes dins la religió, l'exèrcit, l'agricultura, l'Estat, l'educació i la situació laboral.
L'obra educativa i cultural tenia com a objectiu:
- Promoure una educació liberal i laica; fer que l'Estat garantís el dret a l'educació a tota la població ja que bans d'aquest fet la població era majoritàriament analfabeta
- Millorar el nivell cultural.
- Unificar l'escola, és a dir, no separar-la per sexes.
- Anunciar l'ensenyament específic per a alumnes amb necessitats educatives especials
-Donar més llibertat al professor i es comença a considerar com "ànima de l'escola"
-Establir els Consells Escolars
En aquestes reformes van participar intel·lectuals i artistes que van portar l'educació fins als sectors més humils (un gran exemple seria La Barraca, un grup teatral que va organitzar Federico Garcia Lorca i que també va participar en la difusió cultural).
Altres fets que van contribuir a l'obra educativa i cultural de la Segona República són:
- Les Missions pedagògiques, portades a terme per Francisco Giner de los Rios (pedagog, filòsof i ensayistas), va ser de gran importància en aquesta obra educativa i cultura ja que eren grups d'ambulants estudiants, professors i intel·lectuals que portaven a les zones rurals biblioteques, cors, conferències, teatre i cinema.
Francisco Giner |
Classe impartida a l'aire lliure |
ILE va ser un projecte inspirat en la filosofia krausista (corrent que consistia en la pràctica d'una educació laica, gradual i amb contacte amb la natura i eines de coneixement). Al principi només es centrava en l'ensenyament universitari i es va estendre a l'educació primària i secundària.
- Els esdeveniments educatiu europeus que es va prendre com a referència en la reforma educativa i cultural a Espanya fou: la Escuela Nueva, un moviment pedagògic creat pels pensadors més importants de l'època; també a França la escolarització, l'establiment de l'ensenyament gratuït i laic i la democratització dels centres i; la conferència d'Ortega i Gasset en la Sociedad El Sitio a Bilbao on van dir que la pedagogia era capaç de transformar les societats.
D'aquests projectes van sorgir molts intel·lectuals reconeguts avui en dia, un d'ells és Antonio Machado.
Fonts d'informació:
https://www.upct.es/seeu/_as/divulgacion_cyt_09/Libro_Historia_Ciencia/web/mapa-centros/Educacion%20y%20II%20Republica.htm
http://losojosdehipatia.com.es/educacion/la-educacion-en-la-segunda-republica/
http://smashyourenemy.blogspot.com.es/2013/11/el-sistema-educativo-en-la-segunda.html
No hay comentarios:
Publicar un comentario