martes, 16 de mayo de 2017

L'OBRA EDUCATIVA I CULTURAL DE LA SEGONA REPÚBLICA



Durant la Segona República es van portar a terme programes de reformes dins la religió, l'exèrcit, l'agricultura, l'Estat, l'educació i la situació laboral.

L'obra educativa i cultural tenia com a objectiu:

- Promoure una educació liberal i laica; fer que l'Estat garantís el dret a l'educació a tota la població ja que bans d'aquest fet la població era majoritàriament analfabeta

- Millorar el nivell cultural.

- Unificar l'escola, és a dir, no separar-la per sexes.

- Anunciar l'ensenyament específic per a alumnes amb necessitats educatives especials

-Donar més llibertat al professor i es comença a considerar com "ànima de l'escola"

-Establir els Consells Escolars

En aquestes reformes van participar intel·lectuals i artistes que van portar l'educació fins als sectors més humils (un gran exemple seria La Barraca, un grup teatral que va organitzar Federico Garcia Lorca i que també va participar en la difusió cultural).

Altres fets que van contribuir a l'obra educativa i cultural de la Segona República són:

- Les Missions pedagògiques, portades a terme per Francisco Giner de los Rios (pedagog, filòsof i ensayistas), va ser de gran importància en aquesta obra educativa i cultura ja que eren grups d'ambulants estudiants, professors i intel·lectuals que portaven a les zones rurals biblioteques, cors, conferències, teatre i cinema.

Francisco Giner
Les Missions pedagògiques va ser un projecte portat a terme a través del Ministre d'Instrucció Pública i des de les plataformes del Museu Pedagògiques Nacional i la ILE (Institución Libre de Enseñanza). Aquest projecte va arribar a 7.000 pobles i aldees aproximadament ja que va comptar amb 600 "missioners". Missions pedagògiques va finalitzar un cop va arribar la guerra i el règim franquista va declarar il·legal qualsevol projecte relacionat amb la Institución Libre de Enseñanza. Molts dels col·laboradors d'aquest projecte van haver d'exiliar o van ser assassinats.

Classe impartida a l'aire lliure
- La Institució Lliure d'Ensenyament: va ser creada poc després que Giner sigués apartat de la Universitat de Madrid per defensar una educació laica.

ILE va ser un projecte inspirat en la filosofia krausista (corrent que consistia en la pràctica d'una educació laica, gradual i amb contacte amb la natura i eines de coneixement). Al principi només es centrava en l'ensenyament universitari i es va estendre a l'educació primària i secundària.

- Els esdeveniments educatiu europeus que es va prendre com a referència en la reforma educativa i cultural a Espanya fou: la Escuela Nueva, un moviment pedagògic creat pels pensadors més importants de l'època; també a França la escolarització, l'establiment de l'ensenyament gratuït i laic i la democratització dels centres i; la conferència d'Ortega i Gasset en la Sociedad El Sitio a Bilbao on van dir que la pedagogia era capaç de transformar les societats.

D'aquests projectes van sorgir molts intel·lectuals reconeguts avui en dia, un d'ells és Antonio Machado.

Fonts d'informació:

https://www.upct.es/seeu/_as/divulgacion_cyt_09/Libro_Historia_Ciencia/web/mapa-centros/Educacion%20y%20II%20Republica.htm
http://losojosdehipatia.com.es/educacion/la-educacion-en-la-segunda-republica/
http://smashyourenemy.blogspot.com.es/2013/11/el-sistema-educativo-en-la-segunda.html



No hay comentarios:

Publicar un comentario